Wat is Psychosynthese?

Psychosynthese wordt ook wel psychologie met een ziel genoemd. De grondslag is gelegd door de Italiaanse psychiater dr. Roberto Assagioli (1888-1974). Hij ontwikkelde een visie op de mens en zijn mogelijkheden, waarin psychische groeikracht en zelfverwerkelijking een belangrijke plaats innemen.

Problemen en tegenslagen ziet Assagioli als fasen in het leven die aandacht verdienen. Het zijn obstakels die kansen bieden op inzicht en groei. Deze periodes gaan echter vaak gepaard met psychische pijn en verwarring. Door met aandacht en inlevingsvermogen te kijken en te luisteren wordt langzaam duidelijk wat zich wil ontwikkelen en waar de knelpunten zitten.

Tijdens deze ‘zoektocht’ kan de beleving van de klachten gaan verschuiven, omdat ze met meer inzicht en acceptatie gevoeld kunnen worden. Op deze manier komt een natuurlijk genezingsproces op gang waarbij nieuwe energie, zelfvertrouwen en creativiteit zich ontwikkelen.

Een psychosyntheticus helpt niet door problemen voor iemand op te lossen, maar helpt mensen hun eigen visie, kracht, vitaliteit en creativiteit te hervinden, vanuit mildheid en respect voor wie jij bent.
 
Naast gesprekken kan er in de begeleiding gewerkt worden met geleide fantasie, visualisaties, symbolen, meditatie, tekenen, schrijven, systeemopstellingen, lichaamswerk.
Een sessie duurt een uur. Een eerste gesprek om kennis te maken en je vraag helder te krijgen is kosteloos en vrijblijvend.
 

"Psychosynthese is een methode tot psychische ontwikkeling, een zelfrealisatie voor mensen, die weigeren de slaaf te blijven van hun eigen inwendige hersenschimmen of van uitwendige invloeden; die weigeren zich passief te onderwerpen aan het spel van psychische krachten, dat zich binnen hen voltrekt, en die vastbesloten zijn meester te worden over hun eigen leven."

Roberto Assagioli